måndag 19 april 2010

Första jaktprovet

I helgen drogs lasset upp till Klimpfjäll för två dagars jaktträning på fjället. Underbart väder och godkänd fågeltillgång gjorde att det blev en perfekt helg.

Lördagen gick vi upp på ett fjäll med 7 hundar och förare. Det är perfekt när man är så pass många hundar, inga problem att ha full fart hela dagen när varje släpp blir ca 20-30 min.
Krut skötte sig exemplariskt, ett sök som aldrig förr. Han gick lagom stort och höll ändå kontakten med mig. Han jagade verkligen, tyvärr lyckades han inte få någon riktig fågelsituation.

Hans framfart gjorde att jag blev övertalad att testa han på prov, som några andra var där för att göra. Söndagen blev det alltså mitt och Krutans första jaktprov. Slutade med ett 2a pris och två fågeltagningar. Tyvärr visade han inte samma fina sök som på lördagen och han jagade lite väl mkt själv. Svårt att han kontroll på hunden om man ser honom jaga som tusan och reviera superfint 400-500 m bort. Men han är ju en fågelfinnare, och det är ju det viktigaste om man har en fågelhund. Två situationer fixade han, han stog hårt och avancerade (dvs. tryckte upp fågel på mitt kommando). Han är dock något ståndfast, dvs. han står väldigt hårt när han väl har fågel i nosen. Kan vara svårt att få han och lösa upp och skicka upp fågeln.

Men två situationer, jag fick stopp på honom hyffsat snabbt och var lugn i skottet.

I momentet ingår även apportering, men eftersom ripa inte är lovlig att skjuta nu så fick detta bli på en död fågel med startpistol. Tyvärr, väldigt tyvärr blev det en klockren knallapport. Dvs. han stack till fågeln när skottet gick, och det är INTE bra. Det som då förvånade mig är att han ändå gjorde en klockren apportering, inget tugg eller tveksamheter på att han skulle hämta fågeln åt mig.

Resultatet blev till slut en 6a i fältsök och 9 i apporten. Det som drog ned betyget på båda momenten var denna knallapport. Om han hade hållt sig i skinnet hade resultatet antagligen blivit 7 i fältsök och 10 i apport. Mycket, mycket synd. Eftersom han nu är 2 år var det i öppen klass jag startade, och kraven där är högre än i unghundklass. 7-10 på fjället hade därmed lett till ett 1a pris och en mkt bra provpremiär. 6-9 är inte något att skämmas för heller, men när det är så tydliga skitmisstag pga olydnad känns det extra surt.

Men det gav mersmak att jobba hårt i sommar med lydnaden och den hundträning som hör till för att gå några prov i höst.

Och FJÄLLJAKT, underbart. Är supersugen på ta hela premiärveckan till fjälls i höst.

Det är lite roligt att året har blivit med innehållsrik med jakthund.
Våren- då börjar jaktträningen, man kan jaga lite på vinterfjället och solen börja skina.
Sommaren- hårdträning med spår, apport och sök samt en massa andra roliga aktiviteter.
Hösten- som annars kan vara en depptid är nu den stora högtiden. 25 aug är det fågelpremiär och det man jobbat på större delen av året ska praktiseras.

Längtar alltså mer till hösten än sommaren nuförtiden :-)

Inga kommentarer: